Oogmeting

Optometrie staat synoniem voor oogmeetkunde. Aan de hand van de oogmeting worden afwijkingen aan de ogen vastgesteld.

Bij Optiek Synhaeve meet een optometrist dus welke correctie u nodig heeft om zo comfortabel mogelijk te zien. Hij onderzoekt hoe goed en efficiënt uw visuele vaardigheden en functies zijn. En hij onderzoekt ook of er geen medisch probleem aan de basis ligt van uw oogafwijking. In die gevallen wijst de optometrist meteen door naar de oogarts. Anderzijds adviseert hij na het oogonderzoek op maat gemaakte brillenglazen in functie van uw persoonlijke, specifieke oogprobleem.

Als u een nieuwe bril koopt, dan wilt u uiteraard het beste kijk- en draagcomfort. Niet alleen de nauwkeurigheid van de oogmeting bepaalt of u comfortabel kijkt met uw nieuwe bril. Ook de kwaliteit van de brillenglazen en de juiste plaatsing ervan in uw montuur zijn van cruciaal belang voor het eindresultaat. Bij Optiek Synhaeve combineren we onze vakkennis en technische bekwaamheid met de nieuwste technologische apparatuur, om ervoor te zorgen dat wij uw nieuwe bril kunnen voorzien van glazen die precies op uw ogen zijn afgestemd.

Kortom zijn de keuze van het montuur, de correctheid van de oogmeting, de kwaliteit van de brillenglazen en de centratie van de glazen in het montuur belangrijke criteria om tot een optimaal resultaat te komen. En dit met het best mogelijke gezichtsvermogen en een ultiem draagcomfort als doel. Het is dan ook onze troef en specialiteit om deze kwaliteit en maatwerk uit ons eigen atelier te leveren.

frequently asked questions

1. Wat is bijziendheid (Myopie)?

Myopie, ook wel bekend als bijziendheid, is een veelvoorkomend oogprobleem waarbij mensen moeite hebben om objecten op afstand scherp te zien. Bij mensen met myopie is de oogbol meestal langer dan normaal, waardoor het binnenvallende licht zich vóór het netvlies bundelt in plaats van erop. Dit resulteert in een onscherp beeld voor verafgelegen objecten. Myopie kan variëren in ernst. Gelukkig kunnen brillen of contactlenzen met negatieve dioptrieën, zoals bijvoorbeeld -3.00 D, helpen om het zicht te corrigeren door de overtollige brekingskracht te verminderen en het beeld weer scherp op het netvlies te laten vallen.

2. Wat is verziendheid (Hypermetropie)?

Verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, is een veelvoorkomend oogprobleem waarbij mensen moeite hebben om dichtbijgelegen objecten scherp te zien. Bij mensen met verziendheid is de oogbol meestal korter dan normaal, waardoor het binnenvallende licht zich achter het netvlies bundelt in plaats van er precies op. Dit leidt tot een onscherp beeld van nabijgelegen voorwerpen. Verziendheid kan in verschillende gradaties voorkomen. Brillen of contactlenzen met positieve dioptrieën, zoals bijvoorbeeld +2.00 D, kunnen helpen om het zicht te corrigeren door de tekortkoming in brekingskracht aan te vullen en het beeld scherp op het netvlies te laten vallen.

3. Wat is astigmatisme?

Astigmatisme is een veelvoorkomend oogprobleem dat invloed heeft op de manier waarop het oog lichtstralen focusseert. In plaats van een gelijkmatige kromming van het hoornvlies, zoals bij een normaal oog, heeft iemand met astigmatisme een onregelmatige kromming. Dit leidt tot vervormd en onscherp zicht, zowel van dichtbij als van veraf. Astigmatisme kan ook gepaard gaan met bijziendheid of verziendheid, waardoor het zicht nog meer wordt beïnvloed. Gelukkig kunnen speciale brillen of contactlenzen, die een cilindrische correctie bevatten, helpen om de lichtstralen op de juiste manier te breken en het beeld helderder te maken.

4. Wat is presbyopie?

Presbyopie is een veelvoorkomende leeftijdsgebonden oogconditie die optreedt naarmate mensen ouder worden. Het staat bekend als de “ouderdomsverziendheid”. Bij presbyopie verliest de ooglens geleidelijk zijn flexibiliteit, waardoor het moeilijker wordt om op dichtbijgelegen objecten scherp te stellen. Dit kan leiden tot problemen bij het lezen van kleine lettertjes, werken op een computer of andere taken waarbij nauwkeurig zicht van dichtbij vereist is. Mensen met presbyopie merken vaak dat ze hun leesmateriaal verder van zich af moeten houden om scherp te kunnen zien.

Presbyopie treft vrijwel iedereen naarmate ze ouder worden, meestal rond de leeftijd van 40 jaar en ouder. Gelukkig zijn er verschillende opties om presbyopie te corrigeren. Leesbrillen zijn een veelgebruikte oplossing, maar er bestaan ook multifocale brillen en contactlenzen. Hiermee kunnen mensen zowel dichtbij als veraf scherp zien zonder van bril te moeten wisselen.

5. Wat is heteroforie?

Heteroforie is een afwijking in de samenwerking van beide ogen. Deze afwijking treft heel wat mensen.De gevolgen zijn vaak vervelend. De meeste mensen met heteroforie klagen van hoofdpijn in de nabijheid van de ogen en de ogen voelen vaak geïrriteerd aan. Men heeft de indruk, minder goed te zien ver en/of nabij. Wij kunnen, met een uitgebreide test en de juiste brillenglazen, al heel wat van deze ongemakken oplossen.